2016. június 30., csütörtök

Make a Match - Törtek gyakorlása játékosan

Felső tagozat elején, alsó tagozat vége felé az egyik legnehezebb témakör a törtek bevezetése, elsajátítása a diákok számára: az egyik legnagyobb próbatétel, mondhatni, mivel az addig egészekkel gondolkodó tanulók számára kiderül, nem mindent lehet kifejezni ezekkel a mennyiségekkel.

Egy varázsló is segítségünkre lehet a feladatok során.
A Make a Match párosítások formájában igyekszik gyakoroltatni bizonyos törtes mennyiségeket, ebben egy varázsló is a segítségünkre van.

A játék fokozatosan egyre nehezebb és több feladványt ad számunkra, egy szint után már felnőtt emberek számára is gondolkodtató feladatokat dob, hiába a fokozatos kizárások a párosítások által.

Szintről szintre egyre nehezebb feladványokkal szembesülhetünk
Ami engem illet, ötödikes, hatodikos tanítványaim nagyon sokáig elvoltak vele, a témakör bevezetésére, ismétlésére, gyakorlására bátran tudom ajánlani.

Ha szimpatikus a program, ezen a linken elkezdheted a játékot.

Spiller András

2016. június 29., szerda

Coggle - Egy újabb gondolattérkép online

Ahogy már régebben a MindMeister esetén, most is egy gondolattérkép-készítő programot fogok bemutatni számotokra.

Tavasz, nyár, ősz, tél - egyszerű, frappáns munkák is elkészíthetők
A Coggle az előzőhöz hasonlóan számos felületen - okostelefonon, gépen, tableten - használható, ráadásul a program igencsak összhangban van a Google-lel, munkánkat akár oda is elmenthetjük a segítségével.

Az elkészült művet megoszthatjuk, hogy más is szerkeszthesse, és akárcsak egy Word esetén például, végigböngészhetjük a változásokat, változtatásokat.



Ajánlható témák összefoglalásához ugyanúgy, mint új téma bevezetéséhez. Fontos megjegyezni, hogy első belépéskor, mintegy bemelegítésként a Coggle végigvezet minket a fő tudnivalókon, ismertetve azok funkcióit.

Ha szimpatikus a program, ezen a linken regisztrálhatsz, és kezdheted is a munkát.

Spiller András

2016. június 28., kedd

Easil.ly - Infografikák ingyenesen, egyszerűen

Biztosan sokan voltak már vele úgy, hogy szívesen készítenének egy infografikát bizonyos témában, de nemigen tudnak vele mit kezdeni, mivel a dolog rendkívüli nehézségekbe ütközik, innentől pedig egyre kisebb az érdeklődés a téma iránt.

Egy minta arról, mit lehet kihozni belőle
Az easel.ly nevű oldal erre a problémára igyekszik megoldást találni, ráadásul ingyenes regisztráció után szabadon tevékenykedhetünk, válogathatunk a jobbnál jobb sablonok közül.

Az oldalon rengeteg dolgon variálhatunk, kezdve a grafikák háttérszínével, a szövegek jellegével, avagy alakzatokkal, ezeknek szinte csak a fantázia szab határt.



A program névre nem lehet túl ismerős, de ha már látott valaki internetes híroldalakon képes, illusztrációval felturbózott grafikákat - nos, azok többsége ebben készül.

Ha szimpatikus az oldal, ezen a linken regisztrálhatsz, és kezdheted első kimutatásod, infografikád készítését.

Spiller András

2016. június 27., hétfő

Kifesto.eu - Kifestők online, letölthetően

Pár poszttal ezelőtt már foglalkoztunk több kreatív oldallal is, amelyek közül az Origami Club a hajtogatási technikákra, míg a GyerekPerec és az Egyszervolt.hu összességében a gyerekek világába kalauzolt minket.
Egy példa a fellelhető rajzok közül
A Kifesto.eu oldalon azt az egy dolgot találhatjuk, amit az előzőekben nem: kifestőket, ahogy a név is mutatja. Mindezek elképesztő mennyiségben lelhetők fel, vannak állatos, foglalkozást érintő, rajzfilmes, sportos kifestők egyaránt.

A számuk valahol a több száz és a több ezer között mozoghat, végigböngészve a választékot, inkább utóbbira tippelnék. A képeket letölthetjük, a többség .jpeg formátumban van fent a site-on, és ha ez megvan, természetesen már nyomtathatjuk is ki, vagy épp feladatszöveget, történetet találhatunk ki melléjük.
Természetesen Lukréciáék sem maradhatnak ki
Két észrevétel: az oldal nem szereti a reklámblokkoló szoftvereket, így akinek van ilyenje, készüljön fel, hogy valószínűleg figyelmeztetést kap. A másik, hogy elvileg találhatunk flash-színezőket is, de ezek sajnos már nincsenek kint az oldalon. 

Ha szimpatikus az oldal, ezen a linken elkezdhetsz böngészni a kifestők között.

Spiller András

2016. június 26., vasárnap

SKAND-O-MATA - Keresztrejtvény-generátor magyar nyelven

A nagy érdeklődésre való tekintettel úgy döntöttem, kicsit előrébb hozom a másik, keresztrejtvényekkel kapcsolatos oldalt, a SKAND-O-MATA-t.

A meghatározás két részből állhat, a közbülső tartalmat automatikusan generálja a program
Ahogy a név mutatja, a site automatikusan generál skandináv rejtvényeket, méghozzá 11x8-as cellaméretben. Pont az automatikusság miatt, inkább nagyobbak számára ajánlott.

Mindössze a megfejtést kell megadnunk, ha több mészből áll a meghatározás, ezeket szóközzel választhatjuk el egymástól.



Rejtvényünkben számos dolgot beállíthatunk emellett is, például a hozzáférhetőséget, valamint azt, hogy mikor járjon le. Ezt követően már csak a könnyen olvasható biztonsági kódot kell megadnunk, és láthatjuk is az eredményt.

Ha szimpatikus az oldal, ezen a linken elkezdheted legenerálni skandináv rejtvényedet.

Spiller András

2016. június 25., szombat

Dipity - Idővonal, amiből csak szeretnénk

Mióta vezetem a blogot, talán nem volt olyan program, ami ennyire közel lett volna a humán tudományágakhoz. Persze az előbbi kijelentésen lehetne vitatkozni, az tény, hogy a Dipity egy remek idővonal-készítő, amelyet bátran lehet ajánlani a felsős korosztály számára.

Stve Jobs életétől zenetörténelmen át a YouTube históriájáig rengeteg mindenen dolgozhatunk
Segítségével térben és időben párhuzamba tudunk állítani bizonyos eseményeket, legyen az a magyar és egyetemes történelem, a zenei korszakok, vagy éppen az ókori birodalmak virágzásai.

Már a témákból is látható, hogy szinte bármely korosztály bármely területéhez használható, ahol csak kicsit is szerepelnek évszámok. Akár olvasónapló esetén is bevethető, esetleg műelemzésnél, ahol korszakok elhelyezésére, ismétlésre van lehetőség (Himnusz, Egri csillagok, stb.).



Egyéni, páros és csoportmunkák esetén is használható, ám csak shareware verziós, tehát bizonyos megkötésekkel számolni lehet az angol nyelven túl.

Ha szimpatikus az oldal, ezen a linken elkezdheted első idővonalad készítését.

Spiller András

2016. június 24., péntek

Socrative - A játékos kvízkészítő

Napjainkban lassan, de biztosan kezdenek teret hódítani a gamification, azaz a játékosságon alapuló alkalmazások készítése.

Az eredményeket jól összesítve láthatjuk
A Socrative nevű program is ebben a témában alkot nagyot, ebben a kvízszerkesztőben igaz-hamis, párosítós és rövid választ igénylő kérdésekből rakhatjuk össze kérdéssorunkat.

A kérdésekhez képeket rendelhetünk, továbbá megadhatjuk a helyes választ a tipp után, de dönthetünk úgy is, hogy a program helyett mi értékeljük ki a diákok munkáit. Ráadásul könnyen kezelhető, nem csak számítógépen.



Ha nyelvet tanítunk, érdemes szétnézni a Socrative-kvízek listáján, hiszen módosíthatjuk, importálhatjuk azokat. Emellett az osztály munkáját folyamatosan menedzselhetjük egy osztályterem formájában, ahol akár online számonkérést is kiadhatunk.

Ha szimpatikus a program, ezen a linken részletesebben is körülnézhetsz.

Spiller András

2016. június 23., csütörtök

Crossword Labs - Keresztrejtvények gyártása mindenkinek

Pár hete, amikor a Puzzle Bridges című oldalt közzétettem, talán hiányozhattak egyeseknek a keresztrejtvények, amelyeket szintén jól lehet használni az oktatásban bizonyos feladatok esetében.

Vízszintesen, függőlegesen külön adhatunk meg meghatározásokat
Aki így volt vele, most fellélegezhet. Mai programunk, a Crossword Labs egy ingyenes keresztrejtvény-készítő oldal, ahol soronként adhatjuk meg a szó-kulcs párokat, így kialakítva fokozatosan a végső feladványt.

A fejtörőnek nevet is adhatunk, majd ezek után fokozatosan adhatjuk meg a párokat. Főként fordításra, szinonimák gyakorlására ajánlott, esetleg összetett szavak elő- és utótagjainak gyakorlására.



Emellett más, párosításra alkalmas feladatok, pl. elemnév-vegyjel, sport-sporteszköz, vagy hasonló logikai összefüggések esetén is bevethető.

Ha szimpatikus az oldal, ezen a linken el is kezdheted a keresztrejtvények megalkotását.

Spiller András

2016. június 22., szerda

TeamUp - Csoport készítése pár kattintással

Amennyire emlékszem az általános iskolai éveimre, általában nehézséget okozott a csoportok létrehozása az órai munka keretein belül, nyilván voltak az osztálytársak, csoporttársak között kisebb-nagyobb ellentétek, ezért sosem volt teljesen zökkenőmentes az ilyen jellegű tanulás.

Emberek hozzáadása, csoportalakítás, megbeszélés
A TeamUp egy egyszerű alkalmazás, amely nem feltétlenül kínál teljes megoldást a kialakuló helyzetekre, de mindenképpen jobban tudjuk kezelni a csoportmunkát.

Az oldalon nem kell mást tenni, mint beírni az osztály fantázianevét, beírni az e-mail-címünket, illetőleg az osztályban található gyerekek kereszt/vezetéknevét, majd ezt követően egy gombnyomással beoszthatjuk a csoportokat.

A csoportok kialakítása
Előnye, hogy akár névre szólóan is üzenhetünk a csoportoknak, ellenőrizhetjük munkájukat, javaslatokat tehetünk, ráadásul a csoportok beosztása is szinte a véletlenre van bízva.

Ha szimpatikus az oldal, ezen a linken felkeresheted azt.

Spiller András

2016. június 21., kedd

Linoit - Post-it online

Rengeteg érdekes alkalmazást talál az ember mindenfelé az interneten, főként akkor, ha a jegyzetelést segítő alkalmazások, weboldalak között keresgél. Aki ismeri a Sticky Notes nevű programot, annak feltétlenül ajánlom a most következő oldalt.

Szabadon rendezhetők a tartalmak, változatosan alakítható a faliújság
Avagy programot, mivel a Linoit mindkét formában létezik, alapvetően inkább webes formában terjedt el, de Androidon, sőt iPhone-on, iPaden is használhatjuk, ezek ingyenesen letölthetők.

A programban saját jegyzeteket tehetünk ki, rendezhetünk el, emellett képeket, kamerával felvett cédulákat is kirakhatunk, azonban az átméretezés kicsit problémás, ezt érdemes figyelembe venni saját táblánk kialakításánál.



A tábla színét változtathatjuk, akár együtt több táblát lehet kezelni, valamint egyik tartalmát a másikba átemelni, viszonylag könnyű a felület kezelését elsajátítani.

Ha szimpatikus az oldal, ezen linken elérheted, és akár mobilodra is letöltheted az alkalmazást.

Spiller András

2016. június 20., hétfő

Trello - Projekttervezés könnyedén

Nem olyan régen már volt szó az iHomework nevű alkalmazásról, amely segít rendszerezni, észben tartani iskolai teendőinket, továbbá információkat, emlékeztetőket vehetünk fel vele a kurzusokkal, tanárokkal kapcsolatban.

Megjegyzéseket, emlékeztetőket is fűzhetünk a teendőinkhez
A Trello ehhez kicsit hasonló jellegű program, amellyel projektünket menedzselhetjük otthon, barátainkkal, vagy akár egymagunk, legyen szó bevásárlólistáról, zeneszöveg írásáról, vagy a már említett iskolai teendőkről.

Az egyes tételekhez képeket, videókat tölthetünk fel,sőt Dropboxból, Google Drive-ból is csatolhatunk anyagokat, de ezeken kívül is számos funkció elérhető.



A kártyás felület nagyon hasonlít arra, amit például Pinteresten megszokhatott az ember, így aki hasonló oldalt használ, könnyen hozzászokhat a kezeléshez.

Ha szimpatikus a program, ezen a linken tudsz regisztrálni, kicsit lejjebb görgetve pedig akár telefonra is letöltheted.

Spiller András 


2016. június 19., vasárnap

Tagxedo - Szófelhőkészítés kreatívan

Ma egy olyan netes programot hoztam el, amelyet egy héttel ezelőttig abszolút nem volt lehetőségem kipróbálni, pedig régóta mozgatta az agytekervényeim, hiszen számtalan módon lehet alkalmazni az oktatásban.

A lehetőség tárháza áll előttünk - a képen Al Pacino
A Tagxedo nem más, mint egy szófelhőkészítő, ahol nem kell mást tennünk, mint szavakat gyűjteni egy adott témakörben, majd ezekhez választani egy hozzáillő képet - és már kezdődhet is az alkotás!

Ezek segítségével teljesen egyedi, akár mozgó műveket is kreálhatunk, ráadásul az oldal teljesen szabadon használható. Kiváló segítség lehet tanuláshoz, hiszen minél lényegesebb egy információ, annál nagyobb méretben írhatjuk ki, így a lényeg kiszűrésére is használhatjuk témától függetlenül.



Fontos megjegyezni, hogy a működéshez Silverlightra is szükség van, ezt a Google Chrome általában nem támogatja, érdemes inkább Firefox vagy Safari böngészőkkel nekiállni a munkának.

Ha szimpatikus az oldal, ezen a linken megnyithatod, és elkezdheted a szófelhők készítését.

Spiller András

2016. június 18., szombat

Khan Academy - Oktatóoldal több ezer videóval

Számos vizsgám, témazáróm, dolgozatom esetén segítettek ki az évek során a segédanyagok, amelyekkel tele a könyvtár és az internet. Emlékszem, jó néhány alkalmazását a mateknak videók segítségével értettem meg igazán a gyakorlatban.

Bármit képes vagy megtanulni - hirdeti a szlogen
A Khan Academy nevű oldalon is hasonló videók között böngészhetünk, több mint 2700 ilyen jellegű anyagot találhatunk a portálon. 

Az oldalon számos matematika probléma mellett a többi reál tantárgy, sőt az egyetemes történelemhez tartozóan is találhatunk érdekes anyagokat.



A rendszerezést nem csak tantárgyanként, hanem osztályonként is nézhetjük, itt viszont érdemes figyelembe venni, hogy ahány nemzet, annyi szokás uralkodik az oktatás területén. Maximálisan ajánlott az oldal tanárnak és tanulónak egyaránt.

Ha szimpatikus az oldal, ezen a linken elérheted az angol nyelvű verziót, ezen az oldalon pedig bizonyos témák feliratozott változatait is megtalálhatod (azóta már jelentősen bővült a kínálat).

Ha végképp szét akarsz nézni, ezen a linken elérheted a Khan Academy Youtube-csatornáját is.

Spiller András

2016. június 17., péntek

Legyen Ön is milliomos! - Offline, kérdésszerkesztővel

Magyarország egyik, ha nem valaha volt legsikeresebb itthoni vetélkedője volt a Legyen Ön is milliomos. Hétköznap esténként sok helyen szinte családi program volt, hiszen együtt gondolkodhatott a família, és csodálkozhatott rá az izgalmas kérdések olykor meglepő válaszaira.

Sorkérdéseket is írhatunk a kvízeken kívül
Az élmény ma is átélhető, kicsit kisebben, de úgy, hogy akár mi is lehetünk a műsorvezetők. A népszerű játéknak ugyanis létezik letölthető verziója, ahol saját magunk szerkeszthetjük a kérdéseket, rakhatjuk össze a tematikát, így szinte bármiből csinálhatunk összefoglaló kvízt, vagy témabevezető, ismétlő kérdéssort.

A játék előnye, hogy nagyon jól csinálták meg benne a régi segítségeket: a telefon szövegesen jelenik meg, természetesen a közönség és a felező ennél könnyebb feladat volt a készítőknek.

A "közönség" igyekszik segíteni
A programban nagyszerű kikapcsolódást nyújthat számunkra, amiben a kvízek mellett sorkérdéseket is gyárthatunk, igen változatos témákban.

Ha szimpatikus a játék, ezen a linken ingyenesen letöltheted gépedre.

Spiller András 

2016. június 16., csütörtök

Sway - A Prezi-vetélytárs

Régebben hatalmas Powerpoint-felhasználó voltam, pár évvel ezelőtt ismerkedtem meg a Prezivel, és azonnal megfogott az egyedi megjelenése, így IKT-s előadásomon is annak idején vele készítettem el a bemutatómat.

Már a logoról látszik, hogy Microsoft-termékről van szó
Kicsit később, amikor jobban beleástam magam ezen programok világába, ismerkedtem meg a Sway-jel, ami hasonlóan megfogott, mint az imént említett Prezi.

A Microsoft agyszüleménye hasonlít is, meg nem is vetélytársára: többféle médiatartalmat szúrhatunk be, a szokásos szövegeken túl pedig akár régi Sway-bemutatókat is rakhatunk be, például emlékeztető gyanánt.



A használatnak egy nagy hátránya van: szükséges egy Office365-fiók, avagy egy ingyenes Outlook.com-fiókra, utóbbit viszont pár kattintással el lehet készíteni.

Ha szimpatikus az alkalmazás, ezen a linken felkeresheted, és elkezdheted az első lépések olvasását.

Spiller András

2016. június 15., szerda

LearningApps - Online tananyagszerkesztő

Bizonyára van, aki már találkozott a ma terítékre kerülő oldallal - ha nem, itt a remek alkalom, hogy kicsit ismerkedjen vele! A LearningApps apránként, építőkockánként támogatja a tanulás hatékonyságát.

A kép csalóka - az oldal magyar nyelven is elérhető
Ezeket a felhasználók változtathatják, kiegészíthetik, egyéb tananyagokhoz kapcsolhatják. Az építőelemek kifejezetten ügyelnek az interaktivitásra, éppen ezért viszonylag az átjárás az egyes témák közt.

A témák tehát nem teljesen lezártak, nem tanítási egységeket jelölnek, kizárólag akkor válnak teljes egésszé, ha azokat tanulási környezetbe helyezzük.




A tankockák közt válogatva számos nyelvi kategóriát találhatunk, a megszokott tantárgyakon túl filozófia, gazdaság, politika, de még tanítási eszközök és szakképzés területén is rálelhetünk hasznosabbnál hasznosabb anyagokra.

Ha szimpatikus az oldal, ezen a linken felkeresheted, vagy éppen új tankockát is szerkeszthetsz!

Spiller András


2016. június 14., kedd

Stellarium - Égboltkutatás virtuálisan

A Stellarium nevű program az eddig bemutatott alkalmazások közül nemigen hasonlít egyikhez sem: segítségével képet kaphatunk a csillagokról, az égbolton látható kísérőkről, tehát egyfajta planetáriumprogramként írható le.

Számos csillaggal kapcsolatban kereshetünk a programban
Több százezer csillagot szemlélhetünk meg, de további katalógusokkal, bővítésekkel ez a szám milliós nagyságrendűre emelhető.

Emellett képes megjeleníteni a csillagképeket, bolygókat, azok holdjait, illetőleg az ezekhez kapcsolódó ábrákat.



A legnagyobb, legfényesebb objektumokat nagyíthatjuk is, ráadásul az említett csillagképek kultúrkörök szerint is megjeleníthető.

Ha szimpatikus a program, ezen a linken bővebben is szétnézhetsz vele kapcsolatban.

Spiller András

2016. június 13., hétfő

DictZone - Hangos fordító több nyelven

Biztos akad az olvasók közt olyan, aki használta életében a Google Fordítót. Akár igen, akár nem a válasz, ma egy ehhez hasonló fordítóoldalt fogok ajánlani mindenkinek.

Szófajok szerint csoportosít jelentést
A DictZone segítségével gyakorolhatjuk a kiejtést szinte az összes megadott nyelvben, érdekesség, hogy ehhez külön férfi és női hang is társul olykor. A jelentésekre kattintva visszafelé is kereshetünk, így viszonylag egyszerű az oldalon való navigáció.

A site-on angol, francia, német, olasz, spanyol, orosz, svéd, szlovák, román, illetőleg latin szótárak egyaránt találhatók.



Amennyiben egy kifejezésre már többször rákerestél, de még mindig nem vagy biztos a jelentésében, oldalt segíthetnek a keresési előzmények.

Ha szimpatikus az oldal, ezen a linken felkeresheted, és fordíthatod is a kifejezéseket.

Spiller András


2016. június 12., vasárnap

Egyszervolt - Gyerekdalok, versek, játékok

A Gyerek perec után újra egy kisgyermekeknek szóló oldalt fogok bemutatni. Az egyszervolt.hu-ra mondhatni, véletlenül bukkantam, hiszen a hasonló nevű rajzfilm keresgélése közben bukkantam rá - és mint kiderült, ezúttal is a legnagyobb felfedezések olykor nem készakarva történnek.

Beszélő erdei állatok szolgálnak menüpontokként
Az oldalon temérdek, több száz mese, vers, valamint gyerekdal közül válogathatunk, közte a legnevesebb íróktól, irodalmároktól a népmesékig szinte minden megtalálható.

Aki interaktívabb szórakozásra vágyik, az felmehet a MeseTV oldalára is, továbbá felkeresheti a műhelyt, hogy tippekkel, trükkökkel, ötletekkel gazdagodjon a mindennapokra.



Balra, ha rámegyünk az oldalra, további weblapok linkjeit is megtaláljuk. Jótanács: ha kényelmesen, hosszabban akarunk böngészni, ajánlott egy idő után (vagy azonnal) kikapcsolni a hangfalat, lenémítani a gépet - kivéve persze gyerekdalok esetén.

Ha szimpatikus az oldal, ezen a linken el tudod érni azt.

Spiller András

2016. június 11., szombat

GeoMatech - Élményszerűen a természettudományokról

Már több mint két éve, hogy a BKF Kommunikációs Alapítvány, a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Geogebra Nonprofit Kft. létrehozott egy új oktatásfejlesztési projektet, a GeoMatech nevű oldalt, azonban csak most jutottam el oda, hogy igazán részletesen megtekintsem ezt.

Lényeg, hogy szerethető legyen, amit tanítunk
A website-on a matematika és a természettudományok oktatásának játékossá, élményszerűvé tétele a fő célkitűzés, amelyhez ingyenes hozzáférés biztosított bárki számára. A tananyagok között a függvénytől, számelmélettől kezdve a genetikán vagy a mechanikán át a hőtanig és a  méréstechnikáig rendkívül változatos témákat találunk. 

A hatékonyság javítása mellett fontos szempont, hogy a diákoknak javuljon a motivációja, valamint jobban megszeressék a természettudományokat.



A projektben együttműködik többek közt a Cambridge-i Egyetem, illetve a linzi Nemzetközi GeoGebra Intézet is.

Ha szimpatikus az oldal, ezen a linken felkeresheted, és szemezhetsz a tananyagok közt.

Spiller András

2016. június 10., péntek

Board Game Maker - Társasjátékok gyorsan, egyszerűen

Amikor még kisebb voltam, nem egyszer, nem kétszer próbáltam megalkotni saját társasjátékomat. Ilyenkor főként Garfield-osat, vagy valamiféle autós csodát próbáltam készíteni, de úgy, hogy még a dobókockát is én rakjam össze - persze A4-es papírból, hogy a lehető legsérülékenyebb legyen.

Többféle forma közül is választhatunk 

Ha a kockára nem is, a játékfelületre léteznek gyors és egyszerű megoldások. Ezekből egy a Board Game Maker, amellyel számos témában készíthetjük el saját játékunkat: lehet állatos, lehet a számokkal kapcsolatos a tábla, de étel-ital, zene vagy éppen konyhai eszközök is szolgálhatják a mezők kitöltését.

Ezekkel a táblajátékokkal remekül lehet számokat, tárgyneveket tanulni, emellett a szabályokat is mi alkothatjuk, és itt nem csak a körből való kimaradásra, vagy a mezőkben való visszalépésre kell gondolni, hanem mindenre: lépkedjünk a számok szerint, mondjuk el az állat 3 tulajdonságát, mondjunk egy eseményt az adott dátumra, és így tovább.

Ételekről, gyümölcsökről is lehet játékot kreálni

A táblák letöltése kicsit nehézkes, ehhez elő kell hívnunk a böngészőből a Nyomtatás részt (Chrome-ban, Windows alatt a jobb oldali menüben ott van), majd itt a célon belül nyomtatás helyett mentenünk kell PDF-be. Amennyiben viszont nyomtatni szeretnénk, azt is meg lehet tenni természetesen.

Ha szimpatikus az oldal, ezen a linken el tudod kezdeni saját társasjátékodat.

Spiller András

2016. június 9., csütörtök

Gyerek perec - Fejlesztés kerek-perec

Sokat gondolkodtam azon, vajon milyen oldalt lehetne bemutatni, amely kapcsolódik az IKT-s témakörökhöz, és a ScratchJr-hoz hasonlóan egészen kicsiknek is ajánlott lehet.

Gyerekek szeretik a perecet - a mondóka megtalálható az oldalon is
A keresésemet végül a Gyerek perec nevű oldalon fejeztem be. Ez egy kisiskolásoknak, valamint óvodásoknak készült fejlesztő site, ahol mondókákat, verseket találhatunk, tudást tesztelhetünk, illetve érdekességeket olvashatunk a nagyvilágból.

Emellett találhatunk rajzasztalt, a Mesevilágban elkalandozhatunk akár Benedek Elek egy meséjében is, de az állati fejtörőkben is elmélyedhetünk, ha úgy tartja kedvünk.



Amennyiben pedig már ezt is átnéztük, a vicceknél levezethetjük a fáradalmakat. Az oldal felépítése nagyon barátságos, tényleg az említett korosztály számára lett kialakítva, ráadásul több mozgó animációt is találhatunk rajta.

Ha szimpatikus az oldal, ezen a linken szét is nézhetsz rajta.

Spiller András


2016. június 8., szerda

iHomework - Tanulásszervezés pár gombnyomással

Egy ismerősömnél találtam nemrég egy szervezőalkalmazást, így gondoltam, megosztom a blogon is, mivel úgy gondoltam, sokaknak hasznos lehet a mindennapokban.

Nem csak kicsiknek ajánlott
Az iHomework egy iskolai teendőkkel kapcsolatban használható app, a segítségével rendszerezhetjük tanárainkat, információkat, emlékeztetőket adhatunk meg óráinkkal kapcsolatban, ezeket a későbbiek során is könnyen előkereshetjük.

Előnye, hogy iPad és iPhone mellett Apple Watch-on is fut, ráadásul az összeszedettsége, rendszerezettsége mellett is összesen 2 dolláros áron megvehető. 



Egyetlen hátulütője, hogy viszonylag jól kell tudni angolul, mivel magyar nyelvű verzió még nem érhető el belőle. Emellett fontos tudni, hogy a 2-es és 1-es verzió egymással nem kompatibilis, így érdemesebb az újabbat letölteni, ha már ott vagyunk.

Ha szimpatikus a program, ezen a linken utánajárhatsz a 2.8-as verziónak.

Spiller András

2016. június 7., kedd

Scratch Junior - Programozás egészen kicsiknek

Aki programozott már életében, esetleg picit beleásta magát a témába, hallhatott már a Scratch nevű környezetről. Ha nem, mindenképpen ajánlom, szinte garantált a sikerélményt nyújt, még nem szakterületen működőknek is.

Utunkon egy cicával indulhatunk el - akárcsak a "nagy" Scratchben
A Scratch-et elsősorban általános iskola felső tagozatán szokták elkezdeni, párhuzamosan a Logoval, amelyek együtt a komolyabb programozás előfutárai szoktak lenni.

A kisebbeknek szóló változat, a ScratchJr 5-7 éveskor között elkezdhető, a segítségével a gyerekek elkészíthetik első interaktív alkalmazásaikat, történeteiket, így bátran ajánlható a téma iránt fogékonyaknak - hiszen ezt tényleg nem lehet elég korán kezdeni.



A program emellett gondolkodtató, kreatív, problémamegoldó szemléletet tanít, emellett játékosan tanítja meg az első lépéseket.

Ha szimpatikus az alkalmazás, ezen a linken letöltheted az ingyenes verziót.

Spiller András

2016. június 6., hétfő

MindMeister - gondolattérkép fokról fokra

Számos gondolattérkép-készítővel volt már dolgom az idők során, amelyeket pedagógián vagy más órákon, esetleg magántanítás során alkalmazhattam. Az első, amelyet a blogon is be fogok mutatni, nem más, mint a MindMeister.

Szinte bármiből alkothatunk gondolattérképet
Az elsőre kuszának, mi több, bonyolultnak tűnő program használatába én is csak fokozatosan jöttem bele. A súgó ugyan angol nyelvű, ám viszonylag világos utasításokat, tanácsokat adott, így elnavigáltam vele a nagy kreatívkodás közben.

A program segítségével lehetőségünk van kollaboratív munkára, további előnye, hogy kényelmesen lehet regisztrálni - az e-mailes, szokásos út mellett Facebookról is lehetőségünk van erre.


Sajnos ingyenesen legfeljebb 3 gondolattérképünk lehet fent, viszont ezt leszámítva igen érdekes és hasznos lehet bárki számára, más hátrányát ugyanis személy szerint nem tapasztaltam.

Ha szimpatikus a program, ezen a linken az angol nyelvű verziót.

Spiller András

2016. június 5., vasárnap

Quizlet - szókártyakészítő 18 nyelven

Aki kedvelte a Redmenta nevű oldalt, annak különösen bejöhet a mai nap bemutatásra kerülő program, a Quizlet nevű szókártyakészítő.

Speller - hallás utáni szövegértés
Ezzel nem csak idegen nyelvekhez, hanem például történelemhez, irodalomhoz, nyelvtanhoz és egyéb, fogalompárosításokat (is) tartalmazó tárgyakhoz, területekhez készíthetünk tanulást segítő paklikat.



Tehát gyakorlatilag szabadon alkothatunk, ráadásul ez szó szerint igaz, mivel ingyenes programról van szó. Emellett a hallás utáni gyakorlás, a helyesírás elmélyítésére is van lehetőségünk. Ha pedig szétnéznénk, sok-sok kész, kategorizált pakk közül válogathatunk.

Ha szimpatikus a program, ezen a linken regisztrálhatsz is.

Spiller András

2016. június 4., szombat

Elevate - a brainstorming-triatlon

Temérdek alkalmazás található az interneten, amelyek egy-egy kompetencia fejlesztésére használhatók. Azonban viszonylag ritkán futhatunk bele olyan applikációba, amely egyszerre többet is hivatott javítani, erősíteni.

3 játék, 5 terület, napi rendszerességű próbák
Az egyik közülük az Elevate. A program főleg a nyelvi készségekre fekszik rá, a benne lévő 3 játék pedig öt fő képességgel állhat kapcsolatban. Ezek a matematika, a szövegértés, a beszéd, az írás, valamint az olvasás.

A szimpla szóalkotáson túl szövegértelmezést is gyakorolhatunk, továbbá nyelvtani hibák észrevételét is trenírozhatjuk, így az angoltudás tekintetében számos területet érinteni tudunk e tekintetben is.



A szókincs és a helyesírás mellett jó hatással lehet a memória, illetőleg a figyelem javítására is, szóval érdemes ajánlani tanulási és figyelemzavarral küzdőknek is, nem csak az idegennyelvek iránt fogékonyaknak.

Ha szimpatikus az alkalmazás, ezen a linken le is töltheted eszközödre.

Spiller András

2016. június 3., péntek

Origami Club - papírhajtogatás kezdőtől mesterig

Annak idején, amikor valamiféle új hobbit szerettem volna megtanulni, sok minden felvetődött bennem. Jártam röplabdázni, igyekeztem emellett valamilyen kézműves dolgot is kipróbálni, végül pedig az origaminál ragadtam.
Animációs felület - kezdeti hajtások
A kezdetekben - mi több, a folytatásban is - nagy hasznomra volt az Origami Club nevű weboldal, ahol szinte minden témában találunk papírhajtogatós tippeket, trükköket: ha anyák napjára, szeretnénk készülni, arra, ha állatokat szeretnénk készíteni, akkor arra, de emellett szimbólumok, virágok, ételek és egyéb különlegességek elkészítését is megtalálhatjuk, persze papírból.

A leírások animációk, valamint diagramok formájában találhatók meg. Itt akár lépésenként is megfigyelhetjük a hajtásokat újra és újra, anélkül, hogy egy videóban ide-oda kéne tekergetnünk.

Pillangó - nagyobb méretben itt
Ez kifejezetten praktikus, számomra például sokkal hatékonyabb volt a haladás. Személyes kedvencem az elefánt, valamint a pillangó, de például az egyszerűbb origamik és a papírrepülők között is találni érdekességeket. Technikára, délutáni kikapcsolódásra egyformán tudnám ajánlani, nálam a mobilos verzió is egészen szépen bejött.

Ha szimpatikus az oldal, ezen a linken körülnézhetsz, és ötleteket gyűjthetsz a későbbiekre.

Spiller András


2016. június 2., csütörtök

Madárhatározó - kezdő természetjárók enciklopédiája

Nem olyan régen, amikor böngésztem néhány internetes hírportált, megakadt a szemem egy magyar fejlesztésű, igencsak rendhagyó alkalmazáson.

Ez mi lehet? - Madárhatározó használat közben
A Madárhatározó mobiltelefonos alkalmazás MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület Android és iOS rendszereken futó mobiltelefonos alkalmazása, és hazánk 157 leggyakoribb madárfajáról segít információt szerezni, megismerni, felismerni őket.

Az alkalmazással rögzíthetjük megfigyeléseinket, használhatjuk a madárlexikont, de akár játékosan tesztelhetjük tudásunkat is.

Illusztráció, megfigyelés, játék
A programban jelenleg 269 illusztráció és 203 hang található, előbbi Kókay Szabolcs, utóbbi Zsoldos Árpád munkáját dicséri.

Ha szimpatikus az applikáció, ezen a linken letöltheted a telefonodra.

Spiller András

2016. június 1., szerda

Geocaching - kincskeresők, útra fel!

Sok-sok éve már, hogy az első geocaching-ládákat elhelyezték az országban, mégis úgy gondolom, hogy remek szórakozás, szabadidős tevékenység lehet bárki számára.

Kincskeresők akcióban
A geocaching nem más egy, a tengerentúlról indult szabadidős, kültéri tevékenység, egyfajta természetbarát hobbi, amelyet itthon hivatalosan a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület (MGKE) képvisel.

Lényege, hogy jól elzárt ládákat vállalkozó kedvű egyének, csoportok kereshetnek meg, mindössze egyetlen GPS segítségével. Ehhez rögzíteni kell a hely koordinátáit, és már indulhat is a kutatás!



Fontos! Ezek a ládák vízhatlanul záródó háztartási dobozok, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy számos kisebb, esetleg néhány nagyobb kincset rejtsenek magukban. Ebből az következik - ahogy azt a hivatalos oldalon is megemlítik - hogy a kincsvadászoknak kell vinniük néhány apróságot otthonról, amivel aztán a rejtekhelyen talált tárgyak közül cserélhet, így biztosítva az állandó körforgást, és a következő játékosok sikerességét. Ezzel olykor sajnos visszaélnek, így nem árt tájékozódni az oldalról (friss, meglévő ládák, fórum stb.)

A játék ezáltal önzetlenségre is tanít - azon felül, hogy friss levegőt szívunk, a természetben mozgunk, és még a GPS használatát, valamint tájékozódást is elsajátíthatunk. Ráadásul a dobozok nem mindig helyben találhatók meg, hanem 10-20 méterrel arrébb, elrejtve, így remek közösségépítő is egyben.

Ha szimpatikus a program, ezen a linken megtalálhatod a közösség hivatalos Facebook-oldalát is.

Spiller András


Linkgyár linkkatalógus linkgyűjtemény Linkland linkkatalógus Németországi magyarok link-katalogus
Linkajánló Weboldal linkkatalógus Burkolás Újpalota, Rákospalota, Újpest! Burkoló munka XV kerület!Zalakarosi szállás árak
BASAWEB - honlapkészítés
Igényes honlapok készítése!